Piešťany - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

1. zasadnutie MsZ konané dňa 01.02.2024

Interpelácie poslancov

z 1. zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Piešťany, konaného dňa 1. februára 2024

 

Mgr. Marián Seitler

          Ďakujem za slovo, mám len dve nejaké požiadavky, skôr prosby na Služby mesta Piešťany, netýkajú sa už parkovania, pomaly sa blíži kolaudácia – otvorenie Zimného štadióna, hokejový klub, verejnosť a verím, že aj krasokorčuliarsky klub stále nevedia, za akých podmienok bude možné využívať mestskú ľadovú plochu.

Návrh na spoluprácu, resp. návrh na nájomnú zmluvu, by kluby uvítali v čo najkratšom čase, aby si vedeli naplánovať fungovanie v kluboch, finančné náklady.

Prihováram sa teda, v mene týchto klubov, aby komisia,  ktorá je uzatvorená k Zimnému štadiónu na Službách mesta Piešťany, pripravili tento návrh čo najskôr, viem, že na ňom pracujú, ale požiadali ma, aby som sa teda prihovoril a vzhľadom na to, že nás tlačí čas, tak že aby to bolo čím skôr.

A ďakujem veľmi pekne. To je prvá požiadavka.  

Ing. Dupkaničová

 

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mesta: Odpoviem len v krátkosti, pokiaľ viem, tak stretnutie ku nejakým podmienkam využívania ľadovej plochy bolo, Služby mesta Piešťany má ....stretnutie s tou komisiou pri vyhodnocovaní tých športovísk a bude nasledovať ešte ďalšie rokovanie, ktoré bude mať so športovými klubmi, ktoré plánujú tam byť, to znamená tak, ako kraso, tak aj hokejisti.

 

Mgr. Marián Seitler

Áno, viem o tom, len ešte nie je ten návrh, zaslali na kluby a chýbali tam nejaké cenové ponuky, tak, aby sme sa o tom mohli teda tie kluby o tom debatovať.

Dobre. Ďakujem.

A druhá požiadavka tiež je, smeruje k Službám mesta Piešťany. Všimol som si inzerát Služieb mesta na komerčný prenájom priestorov na Zimnom štadióne, v ponukovom konaní na nájom nebytových priestorov sú uvedené podmienky, za akých je možné sa do súťaže prihlásiť a podľa akých kritérií budú hodnotení uchádzači.

Navrhujem zvážiť doplnenie ešte jednej podmienky pre úspešné absolvovanie tejto súťaže, a to tej, aby uchádzač alebo jeho rodinný príbuzný v priamom rade nebol v právnom ani v súdom spore s Mestom Piešťany. Verím, že sa stotožníte s touto mojou požiadavkou a bude pridaná do vyhodnocovacích kritérií.

Ďakujem.               

(prepis zvukového záznamu

 

Ing. Tomáš Hudcovič

          Ďakujem, ja by som prvé veci smeroval  na Služby mesta Piešťany, pýtal som sa prečo  pani riaditeľky ohľadom technológie „solmag“ na zabezpečovanie zimnej údržby a nedostal som žiadnu odpoveď, tak by som bol rád, keby mi pani riaditeľka odpovedala, teda že či je možné zmeniť tú technológiu solmagu tak, aby sa nevyužívali kamienky obaľované solmagom, ale aby to boli buď šupinky, alebo aby to bol roztok, aby o fungovalo tak, ako to fungovať má, lebo v tomto momente to žiaľ nefunguje, napriek tomu, že máme technológiu za 70 tisíc.

Ing. Dupkaničová

 

Druhá vec, tak ako tu aj bolo dneska spomenuté ľuďmi v rámci pripomienok a dopytov občanov, obrátili sa na mňa ďalší ľudia, že pozdĺž valu, a teda súbežne s Vážskou ulicou, dochádza k devastácií trávnikov, a teda sú tam koľaje od strojov a mechanizmov Služieb mesta Piešťany, tak by som chcel poprosiť informáciu, čo s tým spravíte, kedy to dáte do poriadku, to je ďalšia vec. 

Ing. Dupkaničová

 

A potom ďalšie veci smerujú asi skôr na mestský úrad, kedy je na pláne zber nebezpečného odpadu v roku 2024 a či sa teda bude vykonávať nejakým spôsobom v lokalitách, alebo či bude zabezpečený na Zbernom dvore, toto by som poprosil informáciu.

Mgr. Jakubek

 

Ďalej by som chcel vedieť, že či stíhate realizáciu toho projektu v Kocuriciach do dvoch rokov, tak ako je to v zmysle zmluvy, to čo tu spomínal pán Trnovec, do 26. februára, ak si dobre pamätám ten termín, alebo nám tam hrozí nejaké riziko sankcií, že to nebude skolaudované a odovzdané. 

Ing. Zlámala, Mgr. Reptová

 

Rovnako by som chcel poprosiť o informáciu, aká je situácia ohľadom exekúcie smerom k Mestu Piešťany a zablokovanom účte, lebo teda mám informáciu, že Mesto Piešťany má zablokovaný účet, nejaký a chcel by som vedieť, že aká je v tejto veci situácia.

A poslednú vec – chcel by som sa opýtať, alebo chcel by som poprosiť o informáciu, či je pri platbe za komunálny odpad v situácii, kedy je človek v zahraničí a musí každoročne dokladovať teda to, že je v zahraničí, aby bol oslobodený, zmeniť VZN takým spôsobom, že bude potrebné dokladovať to iba na začiatku toho stavu a potom na konci. Aby to tí ľudia nemuseli dokladovať každý rok. Či je takáto zmena možná. 

Ing. Duračková

 

Dott. Andrej Klapica 

             Ďakujem. Najskôr začnem s parkovaním ešte. Obrátili sa na mňa obyvatelia z Čachtickej ulice z Bodony, že akým spôsobom by sa dala zrušiť obytná zóna práve na Čachtickej ulici z toho dôvodu, lebo tak, ako je momentálne nadstavená táto zóna, tak nie je možné parkovať na miestach, na ktorých doteraz bolo možné parkovať.  

Ing. Fialová

 

Druhá vec. Taktiež sa vrátim k neporiadku na Vážskej ulici, ktorý tu bol dnes spomínaný v rámci interpelácie občanov, dlhodobo sa na mňa obracajú ľudia zo Starých Piešťan, hovoria mi, že – a nakoniec je to aj vidieť, aj sám si to všímam, že je veľa lístia na chodníkoch, na cestách, mnoho ľudí sa snaží práve pred svojím domom si pozametať, urobia z toho také hromádky a nakoniec aj tak neprejde nejaké zametacie auto, ktoré by ich pobralo, tak chcem sa spýtať Služieb mesta Piešťany, ako toto sa dá zlepšiť, aby nebola sústavná nespokojnosť s čistotou v meste. 

Ing. Dupkaničová

 

Tretia vec. Dnes počas interpelácií tiež pán Trnovec spomínal, že v decembri – Peťo, Ty si  tu zrovna nebol, ale určite budeš vedieť, o čo sa jedná, že v decembri bola uzatvorená nejaká zmluva na zrušenie vykonania, alebo teda realizácie nejakého stavebného objektu približne vo výške 22 tisíc eur, potom, keď si pozrieš ten záznam, tak poprosím informáciu, že aký bol ten dôvod, že bola v decembri zrušená táto zmluva, v Kocuriciach. 

Ing. Zlámala

 

Ešte sa chcem spýtať k zimnému štadiónu, kedy konkrétne bude otvorený, aký bude rozpis využitia ľadovej plochy, rád by som videl, že kto všetko bude ľadovú plochu využívať, hokejisti, krasokorčuliari, nájomcovia, verejnosť, či sa plánuje aj nejaká súťaž mužov, niektorej z líg. A aká bude výška nájmu za jednu hodinu. Ďakujem. 

Ing. Dupkaničová 

 

A posledná vec. To nie je interpelácia, ale Peťo, to je také danie klobúku dolu pred Tebou, lebo dnes ten mini protest, ktorý tu bol, síce dosť hlučný a dosť náročný, tak my, z hľadiska počtu obyvateľov, lebo viem ,že dnes bol aj protest na námestí, tam bolo iné množstvo obyvateľov, ale teda zvládol si to. Klobúk dolu. Pretože nejednalo sa už nakoniec len o parkovaciu politiku, ale jednalo sa už aj o také invektívy voči Tvojej osobe a Tvojej rodine, tak to som Ťa obdivoval, že ako si to zvládol a nie som si istý, že či by to každý dokázal tak s takou chladnou hlavou zvládnuť.

Na druhej strane samozrejme treba povedať, že parkovacia politika v Piešťanoch má určité svoje úskalia, treba ju riešiť, ale fakt, dnes si to zvládol skvelo.                           

 

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mesta:  Andrej, ďakujem, veľmi si vážim Tvoje slová a beriem to tak veľmi osobne a veľmi ďakujem za podporu.

Čo sa týka, všetko odpovieme na všetky interpelácie, ja len k tomu poviem na dovätok, že ja nechcem k tomu ísť ďalej, ja a moja rodina sa obávame o naše životy, obávame sa o naše zdravie a všetci. A myslím to teraz úplne, úplne vážne. To, čo sa nám deje, je strašidelné. A ďakujem.  

(prepis zvukového záznamu

 

Róbert  Hoš 

             Ďakujem za slovo.

Ja mám len jednu takú krátku vec. Že či má mesto nejaký zoznam schátralých budov, čo je na území mesta Piešťany a či sa potom pri nich uplatňuje nejaký ten inštitút zvýšenia dane z nehnuteľnosti a keď nie, tak z akého dôvodu nie.  

Ing. Fialová, Ing. Duračková

 

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mesta: Odpovieme, samozrejme.

 

Michal Fiala

          Ďakujem za slovo.  

Interpelujem mestský úrad, aby v zmysle uznesenia Komisie pre životné prostredie – identifikovať vlastníka a prevádzkovateľa kanalizácie v areáli Lodenica na pozemku katastrálneho územia Piešťany, parcelné číslo 10238/1 a 10238/7.

Ďakujem.                                                                                                     

(prepis zvukového záznamu

Mgr. Jakubek

    

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mesta: Na všetko samozrejme odpovieme písomne.

 

Ing. arch. Eva Rohoňová

        Ďakujem. Ja by som chcela k aktualizácii projektu Štúrovej ulice. Z komisie, ktorú sme mali, v predchádzajúcej, myslím vyplynula požiadavka, aby pri tejto aktualizácii komisia bola nejak prítomná,  alebo konzultovaná, išlo tam hlavne o ZUŠ, ktorej tam nebolo nijako riešené parkovanie ako keby pre ten objekt, alebo účel, atď., takže sa chcem spýtať, že kedy asi bude táto aktualizácia prebiehať, aby som vedela. 

Ing. Zlámala

 

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mesta: Viem, že investičiari robia na spustení tejto investičnej akcie, čo sa týka, myslím, že sa ide podľa pôvodného projektu, ktorý naprojektoval pán Chmelo, takto to nejako vyplynulo, teraz nie som si istý, odpovieme..

 

Ing. arch. Eva Rohoňová

No, mala byť nejaká aktualizácia, takéto bolo uznesenie, alebo odporučenie, tak by som povedala, čiže bola by som rada, keby ste na to pamätali a prizvali prípadne mňa a poťažmo teda členov komisie.

Ďakujem.       

 

Mgr. Peter Jančovič, PhD., primátor mestaDobre. Ak toto je posledný príspevok do diskusie k tomuto bodu, teda do interpelácie, dovoľte, aby som všetkým poďakoval za dnešné rokovanie, naozaj náročné aj dlhé rokovanie mestského zastupiteľstva, poprial Vám príjemný večer. A ešte možno na záver, že toto bolo prvé zastupiteľstvo pána prednostu inžiniera Martina Svorada v tej pozícii, v ktorej je, to znamená pána prednostu, takže ja ho chcem týmto spôsobom aj privítať a on sa od 1. 1. chopil veľmi dobre svojej úlohy prednostu a naozaj maká na 100 percent je málo, by som povedal, tak chcem mu poďakovať, že sa zhostil tejto nie ľahkej úlohy a verejne exponovanej a popriať mu všetko dobré, veľa zdravia a veľa, veľa dobrých rozhodnutí a hlavne pokoja, ktorý je dnes tak veľmi dôležitý. Takže, dovoľte, aby som jemu poprial všetko dobré a taktiež aj Vám poprial pekný večer. A tým uzatváram dnešné mestské zastupiteľstvo.      

(prepis zvukového záznamu

 

Spracovala: Ing. Zlatica Tapferová,

V Piešťanoch 02.02.2024 

Dátum zvesenia: 31. 12. 2024 Zodpovedá: Ing. Mgr. Zlatica Tapferová